13.10.2015

Belarus-faktaa

Valko-Venäjä on yllättävän samanlainen mutta kuitenkin hyvin erilainen maa kuin Suomi. Ajattelin listata tähän omasta mielestä positiivisia, hauskoja tai muuten vaan mainitsemisen arvoisia yksityiskohtia valkovenäläisestä arjesta ja elämäntavasta.
Valkovenäläiset ovat hyvin konservatiivinen kansa. Vovan isoäiti ei tiedä että Vovalla on yhtäkään tatuointia, ja kun me mentiin kylään, "jouduin" ottamaan septumin pois koska babushka olisi voinut kauhistua liikaa mun sinitukkaisesta lävistyskokonaisuudesta. Vaan muutamalla ihmisellä on ollut jotenkin räikeämpi ulkonäkö, ja ne nuoret oon nähnyt pääkaupungissa Minskissä. Täällä Gomelissa on aika semmosta itä-eurooppalaisen näköistä porukkaa. Samanhenkistä mitä löydetään heti Tallinnasta alkaen. Jos täällä näyttää siltä kuin minä, ei kuulemma saa töitä sitten mitenkään päin.
Ihmisten kodit ovat hyvin persoonallisia. Ja siistejä/uudennäköisiä sisältä. Talot on ulkoa neuvostoaikaisia rapistuneita ja kun astut sisään niin.. 
Täällä kun oon käynyt kaikenikäisten ihmisten kodeissa, on taattu juttu että ovesta sisään päästyäni oon aina yhtä ihmeissäni. Täällä seinät on tapetoitu näyttävillä tapeteilla (värikkäitä ja paksuja kohokuvioita). Voi olla että yhdessä huoneessa on useampaa tapettia. On vaikka mitä kylpyammetta ja hierovaa suihkukoppia, uusi hieno keittiö tai muuta yhtä ihmeellistä mitä ei suomalaisten valko-musta-harmaista Ikea-kodeista koskaan löydä. Oon nähnyt myös käsinmaalattuja taiteellisia seiniä ja kokonaan vihreäteemaisia huoneita (kuten Vovan kylppäri). Vovalla sattuu vielä olemaan kaks valkosta seinää, ja se on puhunut että ennenkuin se myy tän asunnon, asialle täytyy tehdä jotain :D 
Tämä on poliisivaltio. Ja valtio jossa on ollut sama presidentti jo yli 20 vuotta. Sunnuntaina oli vaalit, ja 83% äänestäneistä äänesti taas tuttuun tapaan Aljaksandr Lukašenkaa. Häntä vastassa oli kolme ehdokasta joista yksi oli nainen. Kyseinen nainen sai herra presidentiltä ihanan kommentin kuinka ihminen hameessa ei voi johtaa maata. Ja äänestyspaikkojen ulkopuolella soi karmea musiikki. Ja niissä kuulemma myydään ruokaa :D
Ja niistä poliiseista, niitä on jokapuolella. Urbaanilegenda kertoo että täällä on niin paljon poliiseita, että neljää kansalaista kohden on yksi poliisi, ja sitä legendaa tukee fakta että Valko-Venäjä on kärkipäässä vangitsemistilastoissa. Vajaa 500 henkilöä 100 000 asukkaasta on vangittuna.
(Allaoleva talo on meidän kotitalo ja meidän parveke on tuolla vasemmalla toi valkoreunainen.)
Vessa ja kylpyhuone on usein kaksi erillistä huonetta. Se joskus vaikeuttaa hieman asioita jos on nainen ja "ne" päivät kuukaudesta. Mutta en ole käynyt _yhdessäkään_ valkovenäläisessä vessassa jossa ei ole ilmanraikastinsprayta. Kaikkien vessat on niin siistejä, hyväntuoksuisia ja kliinejä että on oikein ilo asioida :'D 
Yleiset veeseet sen sijaan on ihan karmeita. Samanlainen reikä maassa kuin Thaimaassa, paperi pitää ottaa jo kassalta mukaan (ne maksaa ne kusiholet), ja se virtsanhaju.. Ainoa positiviinen juttu on se, että ne huuhtoo itse itsensä eikä tarvii lotrata kuuppien kanssa.
Ihmiset on ihania! Ainakin kaikki kehen oon henkilökohtasesti tutustunut. Täällä kaverisuhteet on kaikki kaikessa, pikkasen toista kun individuaali-Suomessa.. :3 

Sattuukohan tätä lukemaan kukaan joka on koskaan käynyt Valko-Venäjällä? Olis kiva kuulla mielipiteitä ja kokemuksia! Missä päin, minkälaista siellä oli, milloin etc..



3 kommenttia:

  1. Hei!

    No olipas kivaa, kun eilen illalla löysin blogisi. Valko-Venäjä?!? No ei voi olla totta! -)) Sillä vasta 2 vuotta sitten muutin Minskista Suomeen rakkauden perässä. -) Sen takia on kyllä todella mielenkiintoista lukea ajatuksesi kotimaastani. Siis..lukeminen jatkuu -)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä :D Aikamoista. Samaistutko yhtään asioihin joita oon kirjottanut?

      Poista
  2. Hei!

    No olipas kivaa, kun eilen illalla löysin blogisi. Valko-Venäjä?!? No ei voi olla totta! -)) Sillä vasta 2 vuotta sitten muutin Minskista Suomeen rakkauden perässä. -) Sen takia on kyllä todella mielenkiintoista lukea ajatuksesi kotimaastani. Siis..lukeminen jatkuu -)

    VastaaPoista