11.1.2016

Menorca 2012

Mallorcan ja Ibizan jälkeen rakastuin Baleaareihin. Niiden karu luonto, mahtavat kokemukset joita saarilla koin sekä halu nähdä lisää, enemmän, kaikki, saivat minut varaamaan matkan Menorcalle. Tämä oli kolmas syksy putkeen kun matkustin Välimerelle. Eihän tätä vuotuista saarikierrosta voinut jättää väliin mistään hinnasta.

Nyt ollaan vuodessa 2012. Olen 22-vuotias ja täysin hädässä. Olen juuri maksanut netissä viikon matkani Menorcalle. Olen käynyt Espanjalle kuuluvilla saarilla kahdeksan kertaa mutta tämä on ensimmäinen kerta kun lähtisin yksin. Toki pakettimatka lentokenttäkuljetuksineen tuo aikamoisen turvan kun mistään ei tarvitse selviytyä yksin. 

Tälläkin kertaa lähdin "määrittelemättömällä hotellilla" joten majoitukseni selviää vasta paikan päällä. Menorca on Unescon maailmanperintökohde, ja vuoden 1993 jälkeen saarelle ei ole saanut rakentaa enää suuria (valkoisia) hotelleja. Odotan innolla miltä maisemakuva saarella näyttää, sillä en osaa kuvitella Ibizan- ja Mallorcankaltaista saarta hiljaisempana ja luonnollisempana. 





Lentokentällä hyppään bussiin joka ajaa Cala Galdanaan. Ihmisiä tiputellaan muutamaan paikkaan, mm. suureen rumaan valkoiseen hotelliin. Huokaan helpotuksesta kun en joudu sinne. Olen viimeisessä majoituspaikassa, pienessä valkoisessa kaksikerroksisessa huoneistohotellissa mäen päällä, tavallaan Cala Galdanan poukaman toisen puolen huipulla, ja olen suuresti yllättynyt kun avaan asuntoni oven. Minulla on suuri kaksio avokeittiöllä ja parvekkeella! Wau!





Cala Galdana sijaitsee saaren keskellä jos katsotaan etäisyyttä kahteen suureen kaupunkiin Ciutadellaan sekä pääkaupunki Maoon. Molempiin on hyvät bussiyhteydet joita hyödynnänkin ja lähden tutkimaan kaupunkeja, eri päivinä tosin. 
Ciutadella:










Mao:




Kaupunkiseikkailujen vastapainoksi päätin vuokrata maastopyörän ja lähteä polkemaan. Saaren ympäri kulkee n. 180km mittainen saaren rantaviivaa mukaileva muinainen hevospolku Cami de Cavalls joka on nykyään pyöräily- ja patikointikäytössä. Sen varrella on monta pientä salaista rantaa, ja oman rauhan kiilto silmissä lähdinkin niitä metsästämään. 
Vuokrasin pyörän keskellä päivää, kuumimpaan aikaan, ja näin kokemattomana maastopyöräilijänä voin sanoa että oli kyllä aivan mahtava kokemus vaikka tiukkaa tekikin. Polku oli ajoittain kelvoton pyöräilyyn, ja vaikeita nousuja, kivikkoa ym. oli paljon. Oli siistiä haastaa itsensä "pääsenkö ajamaan tuon kivikkoisen ylämäen?" ja puskea täysiä. Harmikseni vuokrasin pyörän vain neljäksi tunniksi, vuokraaja sanoi että siinä ajassa ehdin löytää lähimpiä poukamia ja tulla takaisin. Riehaannuin pyöräilystä niin paljon että en edes päätynyt yhdellekkään rannalle vaan poljin pitkin vuohien kansoittamia peltoja ja jyrkkiä nousuja niin pitkälle kuin kahdessa tunnissa ehdin, sitten käännyin takaisin. Kilometrejä kertyi yhteensä 11 johon voi lisätä matkan Cala Galdanan pyörävuokraamosta reitin alkuun. 









Mikä Menorcassa yllätti, oli sen todellinen hiljaisuus ja länsimaisen turistikulttuurin vähyys. Suurin osa turisteista oli Manner-Espanjasta ja eräälläkin rannalla eräänä kauniina aurinkoisena päivänä olin ainoa vaaleahiuksinen.




Menorca oli aivan ihana! Täysi kymppi matkakohteena. Toivon että jonakin päivänä palaan pelipaikoille. Mulla olisi haaveissa pyöräillä tai ratsastaa saaren ympäri. Se kestää viikon ja ymmärtääkseni saarella järjestetään kyseisiä retkiä. 
Muuta tekemistähän siellä ei oikein ole kuin hengailla ja käppäillä pitkin ihania polkuja. Kelpaa <3
Tämä reissu myös avasi minulle uuden maailman; maailman jossa voin mennä ihan mihin vaan, ja nyt sitä mennään!

Millamaija menorcalainen

Onko muilla ihania Menorca-kokemuksia tai onko joku jopa mennyt tuon Cami de Cavallsin ympäri? olisi ihana lukea kokemuksia siitä reissusta :) 

10 kommenttia:

  1. Heippa, olen blogiasi seurannut hetken aikaa ja mieleen tuli muutama kysymys asuinpaikkaasi liittyen. Kun muutit valko-venäjälle minkälaisia ongelmia sinulla tuli vastaan? Entä mitkä asiat tulivat vastaa positiivisinä kokemuksina?
    Terveisiä Suomesta ja hauskaa uuttavuotta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No moikkuli!
      http://avaruusponi.blogspot.com.by/2015/10/helsinki-gomel-22-katsaus.html <--- Tuo postaus kiteyttää aika hyvin tän maan byrokratian pykäliä ja listaa monia koomisia vastoinkäymisiä mitä tässä matkan varrella on ollut. Tänne lähtö ja muutto oli kokonaisuudessaan yksi iso ongelma. Ihan kaikki mikä voi mennä pieleen, meni pieleen.
      Oikeastaan helpoin vaihe koko hommassa oli hakea pysyvä oleskelulupa, sen kun sai vaan rahalla kun ollaan naimisissa. Työlupaa mulla ei tänne ole enkä hae, mutta en mä osaa kieltäkään sen vertaa että voisin työskennelläkään. Kieliongelma on edelleen päällä, vaativammissa asioissa kuten eläinlääkäri, tarvitsen aina Vovan mukaan. Se myös sosiaalisesti rasittaa mua todella paljon kun en pysty osallistumaan keskusteluun kun ollaan jossain. Sen johdosta mä en enää liiku oikein missään muualla kuin omien juttujeni perässä mm. kauppa, sali, koirien lenkki. En mene enää illanistujaisiin koska ne ahdistaa.
      Se on myös ongelmallista kun muuttaa suoraan jonkun valmiiseen elämään, mukanaan vain autollinen tavaraa. En viitsi tuhlata rahaa laittaakseni tätä munlaiseksi kun tarkoitus on saada tää nyt rempattua ja myytyä jotta voisi pistää sen Aussien viisumihakemuksen menemään.
      Ja ton sosiaalisen elämän kun ynnää tähän toisen kodissa asumiseen, oon aika ahtaalla, mutta se tieto että tää on vaan väliaikasta, helpottaa. Sitä tän asumismuodon on kokoajan pitänytkin olla.
      Positiivisista asioista pakko kieroutuneena rappioromantikkona mainita että mä pidän kovasti tästä neuvostoajasta toipuvasta arkkitehtuurista. Mikään ei oo niin justiinsa. Kulttuuriero on myös positiivinen asia. Noi kaks asiaa antaa mulle jostain syystä tilaa hengittää. En täällä koe että mun pitäis olla yhtään mitään.
      Ihmisten väliset suhteet on myös ihan mahtavia. Täällä ystävyys on erilaista kuin Suomessa. Kaikki on aina siinä toisiaan varten. Täällä ei myöskään jauheta paskaa, se ei kuulu tähän kulttuuriin.
      Toi kysymys oli jotenkin niin laaja että en osaa jäsentää tähän, mitä oikein hait takaa; mitkä asiat koin itse ongelmallisiksi vai mitkä asiat aiheuttivat ongelmia :'D Tai sit oon vaan liian väsynyt vastaamaan.
      Ja ihanaa alkanutta vuotta sinne myös :)

      Poista
  2. Upeita kuvia ja kiva tarina.

    VastaaPoista
  3. Vautsi, nyt tuli kyllä kova halu päästä Menorcalle! Ei tosiaan olisi uskonut että se on noinkin rauhaisa ja kaunis paikka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on kyllä niin kaunis ja ihana että oi oi <3 Turkoosi vesi ja karun kaunis luonto yhdistettynä siihen että kaikkea ei ole suunnattu kaupallisessa mielessä turisteille = rakastuin. Kannattaa todellakin lähteä :)

      Poista
  4. Mä olen kuullutkin Menorcasta juttua lähinnä pyöräilyyn hurahtaneilta kavereilta. ;) Kumpi noista kaupungeista oli sun mielestä kivempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, ne oli hyvin erilaiset kaupungit, molemmat merenrannalla tosin. Ciutadellassa oli historiaa, Mao oli "nuoremman" oloinen ja siellä oli enemmän ihmisiä, kauppoja jne. Ehkä siksi Ciutadella. Sen rauhallinen ja kaunis kaupunkimaisema oli mukava tällaiselle "erakolle" :D

      Poista
  5. Ihania kuvia ja kivasti tietoa. En nyt enää muistakaan mitä piti sulta kysyä. :)

    VastaaPoista